Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллага (ДЭМБ) самрыг цайр, магни зэрэг уураг, эслэг, эрдэс бодисоор баялаг байдаг тул өдөр бүрийн эрүүл хооллолтын нэг хэсэг болгохыг зөвлөж байна.
Гэхдээ гартаа атгаж аваад идэхээсээ өмнө нэг зүйлийг санавал зохино: хэт их самар идэх нь жин нэмэхэд хүргэдэг.
Самар нь илчлэг ихтэй, өөх тосоор дүүрэн байдаг тул 80% нь өөх болдог бол золоор эдгээр өөхний ихэнх нь хүний биед сайн нөлөө үзүүлдэг.
Хушга, бүйлс, пистачиос, пеканс нь "сайн" ханаагүй өөх тос агуулдаг тул цусан дахь холестерины хэмжээг бууруулахад тусалдаг байхад Бразил самар, мөнх ногоон бутлаг модны самар, макадамия самарт "муу" ханасан өөх тос өндөр агууламжтай байдаг тул их хэмжээгээр идвэл холестерин ихэсгэдэг.
Самар нь эрүүл, тэнцвэртэй хоолны дэглэмийн нэг хэсэг болж чаддаг боловч та өдөрт 1 порц буюу 30гр самар идэх хэрэгтэй. Энэ нь нэг атга самар эсвэл:
- 10 бразил самар
- 30 бүйлс
- 20 ойн самар
- 15 пекан
- 30 пистачиос
- 10 хушга байж болно.
Бүх төрлийн шим тэжээлийг авахын тулд янз бүрийн самар идэхийг хичээгээрэй. Гэхдээ боломжтой бол давсалсан, элсэн чихэртэй эсвэл бусад амтлагч нэмсэн самраас зайлсхий. Үүний оронд энгийн, түүхий эсвэл шарсан самар идэхэд анхаараарай.
Самрын харшил түгээмэл байдаг. Хэрэв та самар идээд харшлын урвал илэрвэл эмчид хандах хэрэгтэй.
Өнөөдрийн эшлэл
Ургамлын гаралтайг л идээрэй; үйлдвэрт хийгдсэнийг бол үгүй шүү.
Майкл Поллан, зохиолч